eversky whatsapp

TÜTAV - Türk Tanıtma Vakfı

Kurumsal

Kurumsal Bilgiler

Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV), Türkiye’nin milli hedef ve menfaatleri doğrultusunda tarihi, arkeolojik, kültürel, turistik, ticari ve sınai, bilimsel sahalarda çalışmalar yapmak, dış tanıtımını sağlamak ve Türkiye’nin müspet imajını yaratma faaliyetlerinde bulunmak ve bu tür faaliyetleri desteklemek amacıyla kurulmuştur.

1982 yılında 8/4356 sayılı bakanlar kurulu kararı ile kamu yararına kurulan Vakfımız Türkiye’nin dış tanıtımıyla ilgili birçok başarılı proje ve etkinliğe imza atmıştır. Ülkemizin tanıtım çalışmalarına çağdaş ve bilimsel bir anlayışla katkıda bulunan TÜTAV, alanında birçok ödüle layık görülmüştür.

  • Milli Hedef ve Menfaatler.
  • Tarih, Arkeoloji, Turizm.
  • Ticari ve Sınai Faaliyetler.
  • Bilimsel, Kültürel Faaliyetler.

Vakfımızın kurucusu
Kemal BAYTAŞ kimdir?

25 Aralık 2021’de kaybettiğimiz, kurucumuz Kemal Baytaş, Atatürk ilke ve inkılaplarının yılmaz bir savunucusuydu.

1982 yılında Turizm ve Kültür Bakanlığı görevinden kendi isteğiyle emekli oldu. Baytaş, Turizm ve Kültür Bakanlığı Müsteşarlık görevinde bulunduğu dönemde Devlet Halk Dansları topluluğunu kurdu. Özellikle Antalya turizm fiziki planlaması ve teşvik tedbirleriyle bölgede 500 bin yataklı 4 ve 5 yıldızlı büyük bir turizm potansiyelinin yaratılmasını sağladı.

Yaptırdığı Kaleiçi Projesi Dünya Bankası ödülüne layık görüldü. 1982’den sonra kısa adı TÜTAV olan Türk Tanıtma Vakfı’nın kurulmasına öncülük etti. 1990 yılında da Türkiye-Rusya Federasyonu ve Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Dostluk Derneklerini kurdu ve bu kuruluşların Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı ve birçok öncü projeye imza attı.

Türk Tanıtma Vakfı Gösteri ve Sanat Topluluğu’nun 1,5 milyon kilometre yol kat ederek 5 kıtada, 37 ülkede muhtelif etkinlikler gerçekleştirilmesini sağladı. Yaptırdığı müzik albümleri, yayınlattığı kitaplar yurt dışında kendi dallarında çeşitli ödüllere layık görüldü, sayısız plaket ve takdirnameyle onurlandırıldı. 1985-1986 yıllarında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Tanıtım-İletişim Büyük Ödülü”ne layık görüldü. 2001 yılında Akdeniz Gazeteciler Derneği, Baytaş’ı “Yılın Adamı” seçti.

Baytaş, uluslararası platformlarda gerçekleştirdiği birçok etkinlik ve uluslararası dostluk çalışmalarına katkıları nedeniyle Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Tataristan Özerk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Üstün Hizmet ve Onur Madalyalarıyla onurlandırıldı. Ayrıca, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından, Baytaş’a “Dostluk ve Halk Büyükelçisi” unvanı verildi.

Kemal Baytaş’ın geçtiğimiz 30 yıl içinde gerçekleştirdiği turizm ve tanıtım hizmetleri kapsamında yayınlattığı dergiler, kitaplar, belgeseller, filmler büyük bir ilgi ve övgüyle karşılandı. Kemal Baytaş’a tanıtım ve çeşitli alanlarda gerçekleştirdiği başarılı hizmetler nedeniyle Ankara Gazi Üniversitesi ve Dumlupınar Üniversitesi tarafından “Fahri Doktora Unvanı” verildi.

2007 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından gelecek kuşaklara öncü ve örnek olmuş, topluma ışık tutmuş kişiler kapsamında İhsan Doğramacı, Muazzez Çığ, Halil İnalcık’la birlikte Kemal Baytaş’a “Sema Yıldızı” ödülü verildi. 2007 yılında TÜRYAK Vakfı ve Hacettepe Üniversitesi tarafından meslek hayatında ulusal ve uluslararası düzeyde başarılı, sosyal ve kültürel faaliyetleriyle topluma örnek ve öncü oluşuyla, Süleyman Demirel, Kamran İnan, Hayrettin Karaca, Yıldız Kenter, Türkan Saylan’la birlikte “Örnek Kıdemli Vatandaş” ödülüne layık görüldü.